German Dative Verbs

Beginner German - Level A1

Overview

A German dative verb is one that normally takes an object in the dative case—usually without any other object. Yes, there are more lists to memorize, but the concept is a very simple one to master...

Vocabulary

Shopping for Clothes

language250Asset 173@250x-8

Back to the Course

Hi, you can review other topics from this course level.

German A1

Visit the Shop

Visit the Shop

Start classes with one of our professional teachers today.

Visit the Shop

German Dative Verbs

In German there are a number of verbs that require dative case objects (typically pronouns). These verbs do not need accusative objects. Here is a partial list of such verbs:

Beispiele:

Ich danke dir!     I thank you!

Eine Lampe fehlt mir im Wohnzimmer.     I am missing a lamp in my living room.

Die neue Wohnung gefällt uns.     We like the new apartment.

Sein Arm tut ihm weh.     His arm hurts.

Die Bluse steht ihr gut.     The blouse suits her well / looks good on her.

Sie sind ihnen im Fussballstadion begegnet.     They ran into them at the soccer stadium.

Herr Krauss, ich stimme Ihnen zu!     Mr. Krauss, I agree with you!

Don't miss out!

Hi there, you are currently not signed in.

CORE Languages students who are signed in get credit for daily engagement while studying. Additionally, save your quiz and test grades by logging in. Even if you are just a language buff wanting to get a bit more studying in, Sign In and receive weekly content updates, access to Free PDF guides and special pricing on online training from our shop.

Additional Activities

Review the unit lesson above and complete additional activities to build your understanding of this topic. For the activities listed below, make sure you are signed in to keep track of your progress, to receive our weekly topics e-mail and special promotions! We are letting you know, you are not signed in. And progress will not be saved.

 

The German dative case is used to indicate the indirect object of a sentence. It’s also used after certain verbs and prepositions. The most common of the German verbs that take the dative case are:

antworten – “to answer”

danken – “to thank”

fehlen – “to be missing”

folgen – “to follow”

gefallen – “to be liked by, pleasing to” (see also missfallen, “to be disliked by”)

gehören – “to belong to”

glauben – “to believe” helfen – “to help”

passieren – “to happen (to)”

verzeihen – “to pardon, forgive”

wehtun – “to hurt”

 

 

Learn German with Easy German: Today Nora, Roberta and Cari try to explain the Dativ case by asking people in the streets small questions that have to be answered with the Dativ case :D

antworten – “to answer”

danken – “to thank”

fehlen – “to be missing”

folgen – “to follow”

gefallen – “to be liked by, pleasing to” (see also missfallen, “to be disliked by”)

gehören – “to belong to”

glauben – “to believe” helfen – “to help”

passieren – “to happen (to)”

verzeihen – “to pardon, forgive”

wehtun – “to hurt”

 

 

Einkaufen bei H&M

Gestern habe ich eingekauft, und zwar Kleidung. Ich musste neue Jeans, Hemden und Pullis kaufen, da alle meine alten Klamotten abgetragen sind. Allerdings habe ich keinen Sinn für Mode, also habe ich meine Freundin Katrin eingeladen, mitzukommen. Wir sind zu H&M gegangen.

Ich habe einige Jeans gefunden, und ich dachte, sie waren cool. Katrin erzählte mir, dass sie in Ordnung wären, wäre es immer noch das Jahr 2000. "Schon gut," habe ich gedacht. Aber was zu tun? Die dunkle Farbe der Jeans hat ihr gefallen, aber Katrin hat gesagt, "Die Jeans passen dir nicht besonders gut." Sie fand eine schicke Jeans für mich, und sie hat mir gut gepasst. Sie hat mir besser gestanden, denn sie war schwarz. 

Dann habe ich einige Pullis ausgesucht. Ich habe einen grünen anprobiert, und er hat mir gut gestanden, meiner Meinung nach. Leider stimmte Katrin wieder nicht zu. Sie hat den schwarzen Pulli vorgeschlagen, und ich gab nach. Er sah gut aus und hat mir total gepasst. Als sie mich gefragt hat, ob ich diesen Pulli schön finde, sagte ich, "Ja, er gefällt mir sehr." 

Wir sind mehr als zwei Stunden bei H&M geblieben, und ich habe mir zwei Jeans und drei Pullis gekauft. Es hat eigentlich Spaß gemacht.

Vocabulary
die Kleidung, -en            clothing
das Hemd, -en                shirt
der Pulli (Pullover), -s     sweater
die Klamotten                 clothes, duds (slang)
die Ordnung, -en             order
die Farbe, -n                   color
die Meinung, -en             opinion

einkaufen                         to shopping
wären                               would be (subjunctive)
gefallen                            to be pleasing to
passen                             to fit (clothing)
stehen                              to suit or look good (clothing)
aussuchen                        to seek out or search for
anprobieren                      to try on
zustimmen                        to agree
vorschlagen                      to suggest

Questions:
1. Why and does speaker in the text go shopping?
2. Who is Katrin? Why does she get invited to come along?
3. Which pair of jeans did the speaker settle on? Why?
4. Which sweater does he choose? Why?
5. Which dative verbs are found in the text?

Answers:
1. The speaker needs new clothes because his are worn out.
2. Katrin is the speaker's girlfriend, and she has a better sense of fashion than him.
3. He liked the black jeans because they fit and looked good on him.
4. He chooses the black one because it fits and he likes it.
5. gefallen, passen, stehen
 
 
A. Which dative object verb is needed?

1. Wir _____ euch zum Hochzeitstag!
    a) bringen
    b) sagen
    c) danken
    d) gratulieren

2. Sie _____ uns eine Kaffeemaschine.
    a) kauft
    b) macht
    c) hilft
    d) erklärt

3. Ich _____ dir für die Hilfe.
    a) danke
    b) bringe
    c) gratuliere
    d) sage

4. Haben Sie uns das schon früher _____?
    a) gewusst
    b) erklärt
    c) begegnet
    d) gehört

5. Es _____ mir gerade ein, dass heute Freitag ist.
    a) gelingt
    b) verzeiht
    c) fällt
    d) tritt

6. Ich _____ euch, dass ihr da wart.
    a) antworte
    b) passe
    c) glaube
    d) helfe

7. _____ Sie uns, bitte!
    a) Helfen
    b) Gratulieren
    c) Stehen
    d) Widersprechen

8. Du _____ mir weh!
    a) hörst
    b) verzeihst
    c) tust
    d) erzählst

9. Meine neue Wohnung _____ mir.
    a) schmeckt
    b) fehlt
    c) stimmt...zu
    d) gefällt

10. Kinder, _____ mir gut zu!
    a) stimmt
    b) folgt
    c) hört
    d) widersprecht

B. Fill in the blanks with appropriate dative verbs.

1. Die Pizza _____ mir.

2. Es tut mir Leid, Schatz. _____ mir!

3. Günter, ich _____ dir ___. Wir sind der gleichen Meinung (opinion).

4. Lotte, _____ mir diese Bluse?

5. Es ist mir nicht _____, das Turnier (tournament) zu gewinnen. (hint: past participle needed)
A. 1. d  2. a  3. a  4. b  5. c  6. c  7. a  8. c  9. d  10. c
B. 1. schmeckt  2. Verzeih  3. stimme...zu  4. steht  5. gelungen
 

Listen to the audio and try to answer the following questions.

Questions

1. What dative verbs were used?
2. What painting did he describe?
3. Where did they go after the museum?
4. What did he order?
5. What did he say to his girlfriend at the restaurant, and what did she say?

 Answers

1. gefallen (das hat mir nicht gefallen), einfallen (ist dem Künstler eingefallen), gefallen (meiner freundin hat gefallen), schmecken (hat mir sehr, sehr gut geschmeckt), antworten (sie hat mir nicht geantwortet)
2. He described a painting that was green, and nothing but a white dot in the middle. 
3. They went to an Italian restaurant afterwards
4. He ordered a "house/signature"  lasagna
5. He told her that the lasagne was real art. She did not respond. 
 

Transcript

Gestern Abend war ich mit meiner Freundin im Museum. Da gibt es eine neue Austellung über Morderne Kunst. Also, ich muss ganz ehrlich sagen: Das hat mir überhaupt nicht gefallen. Ein Bild war einfach nur grün, mit einem weissen Punkt in der Mitte. Ist dem Künstler denn nicht etwas besseres eingefallen? Meiner Freundin hat alles sehr gut gefallen.Nach dem Museum sind wir alle zusammen noch zum Italiener. Das Essen war sehr lecker. Ich hatte eine Lasagne nach Art des Hauses. Die hat mir sehr, sehr gut geschmeckt. Ich habe dann meiner Freundin gesagt: „Also, Karin, diese Lasagne, die ist echte Kunst!“ Aber sie hat mir nicht darauf geantwortet.

Vocabulary

die Austellung(en) - the exhibit
die moderne Kunst - modern art
ehrlich - honst(ly)
überhaupt - at all
gefallen - to like / to be to s.o.'s liking
der Punkt(e) - the dot
die Mitte(n) - the middle
einfallen - to think of, come up with
der Italiener(-) - lit. the italian, but often uses as 'Italian restaurant"
nach Art des Hauses - chef's special, signature dish
echt - real

We love new fresh content! Find some of our favorite links on this Unit topic below. If any links are expired, please let us know.

What do you know?

You can complete the following quiz to see if you truly understand this unit's content.